Et fiyatlarına 10 günde 60 lira zam geldi
Yüksek Enflasyonla Vatandaşın Alım Gücü Azalırken, Et Fiyatları Tavan Yaptı
Son dönemde yüksek enflasyonla birlikte vatandaşın alım gücünün azalmasıyla birlikte, et fiyatları da hızla yükseldi. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kıvırcık kuzu karkas etin kilogram fiyatının son 10 günde 60 liralık bir artışla 510-540 lira seviyesine çıktığını belirtti.
Şu anda kesimlik hayvan alımının giderek zorlaştığını ve fiyatların daha da artacağı beklentisiyle üreticilerin satış yapmaktan vazgeçtiğini vurgulayan Tüfekçi, kıvırcık kuzuların 8 ile 14 aylık arasındaki hayvanlardan elde edildiğini ifade etti.
Kıyma Fiyatları Zirveye Tırmandı
Karnabat kıvırcık kuzularının Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ yörelerinde yetiştirildiğini belirten Tüfekçi, bu kuzuların ince kuyruklu olması, kokusuz yapısı ve lezzetli olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edildiğini söyledi. İstanbul’da kasaplarda kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatının 700 ile 790 lira arasında değiştiğini aktaran Tüfekçi, kıvırcık kuzu kıyma fiyatının ise 1.150 ile 1.250 lira seviyesine çıktığını belirtti.
Müşteriler Marketlere Yöneldi
Son zamanlarda kasap müşterilerinin marketlere yöneldiğini ifade eden Tüfekçi, “Yılbaşından bu yana kasap esnafının işlerinde yüzde 40’ın üzerinde bir düşüş yaşandı. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıyma fiyatlarında farklılıklar gözlemleniyor. Bu durumun sebebi, Anadolu’dan getirilen kırmızı etin geldiği bölgelerden kaynaklanmaktadır. İstanbul’da kasaplarda dana kıyma kilogram fiyatı 630 ile 650 lira arasında değişirken, dana kuşbaşı kilogram fiyatı ise 650 ile 680 lira arasında bulunmaktadır” şeklinde konuştu.